Vanuit je hoofd in je lijf
We leven in een hectische maatschappij en zijn het soms een beetje verleerd om intuïtief te leven en zijn voornamelijk bezig met zoveel mogelijk ballen in de lucht houden. Vooral vrouwen herkennen zichzelf hierin. Juist als je zwanger bent, of eigenlijk altijd, is het goed om naar je lijf te luisteren. Dat geeft precies aan wat je nodig hebt. Je herkent het vast wel, je bent vaker moe, hebt behoefte aan extra bouwstoffen qua eten en bent soms al wat meer in jezelf gekeerd. Allemaal tekenen dat je lijf zegt… STOP! Tijdens de cursus leer je hoe het geboorteproces werkt, wat er allemaal gebeurd met je lichaam en kun je met deze informatie nog beter en doelgerichter luisteren naar je lijf.
"Het is mijn missie dat de geboorte weer gezien wordt als een prachtige, natuurlijke ervaring. Ik wil aanstaande moeders het vertrouwen geven in hun lijf, zodat ze zich samen met hun geboorte partner kunnen voorbereiden op een mooie geboorte."
Angst rondom geboorte
Maar laten we vooral bij het begin beginnen; wat is HypnoBirthing nou eigenlijk? In de eerste plaats ziet HypnoBirthing zwangerschap en geboorte als een natuurlijk proces. Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om een kindje te baren en weet precies wat het moet doen. Het is bij een normaal verloop dan ook helemaal niet nodig om medicatie of een knip te gebruiken.
De HypnoBirthing filosofie is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Als er geen sprake is van medische omstandigheden moet het vrouwenlichaam niet worden gedwongen om datgene te doen waarvan het allang weet hoe het moet.
Het lichaam van de vrouw en haar baby weten wat ze moeten doen tijdens de baring. Het is een perfect ontwerp, dat gerespecteerd moet worden en ongehinderd zijn gang moet kunnen gaan.
Als de moeder en haar baby gezond zijn, is er geen reden om hem hetzelfde te behandelen als vrouwen bij wie medisch ingrijpen wel nodig is.
De geboorte is een natuurlijke menselijke ervaring. Elke nodeloze procedure, controle, onderzoek en onderbreking kan het natuurlijke ritme verstoren en ervoor zorgen dat de baring niet verloopt zoals het moet.
Elke baring heeft een eigen tijdsverloop. Er kunnen pauzes of versnellingen voorkomen. Dit proces moet niet van buitenaf worden gemanipuleerd of gestuurd zolang er geen speciale omstandigheid is die dit vereist.
Het vrouwenlichaam is tijdens de baring net zo heilig als op elk ander moment en in elke andere setting.
Geschiedenis
Helaas hebben tegenwoordig veel vrouwen angst voor de bevalling, mede dankzij media en films waarin vrouwen schreeuwend en puffend hun kindje ter wereld brengen. Ergens in de afgelopen decennia is deze angst (en dit beeld) geboren, maar als we verder terugkijken in het verleden zien we dat deze angst helemaal niet bestond. Om echt te begrijpen welke gebeurtenissen ertoe hebben geleid dat vrouwen tegenwoordig baren op een aangeleerde manier, moeten we ver terug in de tijd. Er is geen bewijs uit de oudheid dat vrouwen de baring een lijdensweg vonden. Men vereerde natuur- en moedergodinnen en zag de geboorte als de hoogste manifestatie van de natuur. De geboorte was en heilig ritueel en een viering van het leven. Niets wees erop dat de baring een lange, pijnlijke worsteling was, zoals men later ging geloven. Alle heling kwam voort uit de helende kracht die vrouwen van nature hebben. Aan het eind van de tweede eeuw kwam er een nieuwe stroming door Europa die sterk werd beïnvloed door de kerkelijke hiërarchie. Vanaf dit punt ging het eigenlijk alleen maar bergafwaarts voor de vrouw. Zwangere vrouwen moesten afgezonderd hun kindje ter wereld brengen en mochten het huis niet meer uit. Dit ging van kwaad tot erger en op een gegeven moment werd door de kerkelijke leider zelfs alle zorg voor vrouwen zonder pardon afgeschaft. Tijdens de Reformatie werd de kerk gedwongen haar beleid te herzien, er werd veel veranderd maar de vrouw werd nog steeds onderdrukt.
Extreme angst voor mogelijke fatale complicaties heeft altijd de boventoon gevoerd, niet de angst voor het baren op zich. Maar extreme angst zorgt voor extreme spanning en een verkrampte baarmoederhals, waardoor het lichaam niet meer zijn natuur kan volgen. Helaas waren in deze tijd de kraamafdelingen vies en van een ondergeschikt belang, met als gevolg dat veel vrouwen overleden aan kraamvrouwenkoorts. Wat de angst voor een fatale afloop weer versterkte. De hygiëne werd dankzij Florence Nightingale veel beter, maar de angst bleef. En dit merken we tot op de dag van vandaag.
Vrouwen zijn het vertrouwen in hun lichaam verloren. De angst en stress die daarmee gepaard gaan zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor een soepele geboorte. HypnoBirthing helpt vrouwen het vertrouwen in hun lichaam terug te vinden met behulp van ontspannings- en ademhalingsoefeningen en theoretische kennis over het geboorteproces. Zodat vrouwen vol in hun kracht staan tijdens de geboorte van hun kindje.
De cursus
Tijdens de HypnoBirthing cursus leer je in eenvoudige stappen om je lichaam in een gefocuste ontspanning te brengen. Bij deze vorm van zelfhypnose leer je jezelf in een diepe ontspanning te brengen waar je ook ieder moment weer uit kunt komen. Hierbij krijg je controle over je lichaam en je gedachten en kan je zorgen en twijfels rondom de bevalling loslaten.
De cursus helpt jou en je partner bij de lichamelijke en geestelijke voorbereiding op de geboorte. Je leert de geboorte over te laten aan je lichaam en vertrouwen te hebben dat je lichaam gemaakt is om jouw baby te baren. Het aanmaken van je lichaamseigen pijnstillende hormoon, endorfine, zal helpen bij het sneller en soepeler verlopen van de geboorte, vaak zelf zonder echt noemenswaardige pijn.
“If you change the way you view birth, the way you give birth will change.”
Voor mij een inspirerende quote van Marie Mongan, voor de cursus. Want dat is wat wat ik mijn cursisten wil leren; op een andere manier naar de geboorte kijken. De nieuwe geboorte volgt de officiële methodiek van The Mongan Methode.
Comments